ad
Identificatie en tracering Partnercontent

Voedselveiligheidscultuur meetbaar maken en verbeteren met het model en de methode van Précon.

PRECON

Sinds de komst van BRC Food 8 is voedselveiligheidscultuur een belangrijk begrip geworden in de voedingsmiddelenindustrie. Het is opgenomen in alle GFSI-erkende standaarden, zoals IFS en FSSC22000. Précon heeft daarom het cultuurmeetmodel ontwikkeld waarmee we een kwantitatieve meting doen. Zo bezorgen we uw bedrijf inzichten over de voedselveiligheidscultuur in uw organisatie.

Meer weten over onze aanpak?

Vraag hier informatie aan over het cultuurmeetmodel!

Eisen aan voedselveiligheidscultuur in certificering en wetgeving

Na de introductie van het begrip “voedselveiligheidscultuur” in BRC Food 8 was het voor velen zoeken hoe met dit onderwerp moest worden omgegaan . Inmiddels is het een herkenbaar begrip. Voedselveiligheidscultuur moet sinds de nieuwe GFSI 2020 benchmark opgenomen worden in de norm van alle GFSI erkende standaarden.

Bovendien heeft de Commissie van de Codex Alimentarius in september 2020 een herziening goedgekeurd van haar norm. Het concept ‘voedselveiligheidscultuur’ is in de CXC 1-1969 nu als algemeen begrip ingevoerd.

Sinds Verordening (EU) 2021/382 in maart 2021 van kracht werd, wordt het belang van de voedselveiligheidscultuur nog verder onderstreept. Dit is een aanvulling op Verordening (EG) nr. 852/2004 inzake levensmiddelenhygiëne. Levensmiddelenbedrijven moeten nu wettelijk zorgen voor het opzetten, in stand houden en bewijzen van een passende voedselveiligheidscultuur binnen het bedrijf.

Tegenwoordig is het begrip voedselveiligheidscultuur vertrouwd en wordt het tijdens inspecties en audits al bevraagd. Het is dus de hoogste tijd dat voedingsbedrijven deze cultuur duidelijk en aantoonbaar maken en waar nodig verbeteren.

Hoe zorg je voor een goede voedselveiligheidscultuur?

Om een goede voedselveiligheidscultuur te bekomen, is meer nodig dan enkel het kwaliteitssysteem, het beleid en de doelen van de organisatie. Het is essentieel dat het management doordrongen is van deze cultuur en die ook uitdraagt, want als de manager zich niet aan de regels houdt, is het moeilijk om de medewerkers ervan te overtuigen dat zij dat wel moeten doen. Een goede voedselveiligheidscultuur bereik je door bij medewerkers de bewustwording te verhogen en het gedrag te verbeteren. Het effect hiervan op de voedselveiligheid is aangetoond in verschillende wetenschappelijke publicaties.

Hoe maak je de voedselveiligheidscultuur nu aantoonbaar en inzichtelijk?

Précon heeft hiervoor een ‘cultuurmeetmodel’ ontwikkeld, waarmee we een goede meting kunnen doen van de status van de voedselveiligheidscultuur in uw bedrijf. Via een uitgebreide vragenlijst, die alle medewerkers van een bedrijf invullen, bepalen we in hoeverre zij het eens zijn met ruim 40 stellingen. We meten zo de verschillende aspecten die bepalend zijn voor de voedselveiligheidscultuur binnen een bedrijf. Het gaat om volgende deelgebieden:

  • Leiderschap en betrokkenheid
  • Beleid en doelen
  • Organisatie
  • Risicomanagement
  • Procedures
  • Implementatie en bewaking
  • Audits

Resultaten worden overzichtelijk weergegeven in een profieldiagram:

profieldiagram

We analyseren alle antwoorden van de ingevulde vragenlijsten per deelgebied. Zo kan per onderdeel weergegeven worden hoe uw bedrijf ervoor staat; op welke aspecten het goed gaat en welke meer aandacht nodig hebben. Op deze manier kan je aantoonbaar maken hoe het met de voedselveiligheidscultuur gesteld is.

Als je na een bepaalde periode deze meting herhaald, kan je nagaan of een verbetertraject het gewenste effect heeft gehad. Zo kun je als organisatie niet alleen zorgen dat je voldoet aan de eisen, maar ook dat je actief bezig bent om de cultuur te verbeteren. Want uiteindelijk stel je dit niet enkel op voor een audit, maar om ervoor te zorgen dat iedereen binnen de organisatie voedselveiligheid belangrijk vindt !

Wat levert het cultuurmeetmodel voor u op?

  • Voedselveiligheidscultuur wordt kwantitatief gemeten.
  • Voedselveiligheidscultuur is helder in beeld gebracht.
  • Aantoonbaar voldoen aan normering en eisen.
  • Betrekt alle medewerkers bij de cultuur.
  • Biedt aanknopingspunten voor verbeteracties.
  • Kan jaarlijks herhaald worden om verbetering te laten zien.

En aansluitend helpen onze consultants u uiteraard graag op weg om verbeteracties op te zetten binnen uw bedrijf.

Meer weten over onze aanpak?

Vraag hier informatie aan over het cultuurmeetmodel!

Naast dit cultuurmeetmodel heeft Précon ook andere nuttige tools.
Ben je graag steeds op de hoogte van de, voor u relevante, wetgeving. En ontvang je daarnaast ook liefst nog een beknopte uitleg van de wijzigingen en de gevolgen voor uw bedrijf? Check dan zeker even onderstaande film over de FOOD LAW GUIDE van Précon.

PRECON FOOD CONSULTANTS
HERKENRODESINGEL 4 3
3500 HASSELT
+3211269907
info@precon.group
www.precon-food.be
Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
ad
Cookies

FoodProcess maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.