ad
Bereide gerechtenPremium

Eten is Feest Award voor AZ Zeno in Knokke-Heist

“Al wat we oogsten in voedselbos, komt op bord terecht”

Eten is feest Award
AZ Zeno werd de winnaar met hun voedselbos van 3,5 hectare. Twee woon-zorgcentra – ‘t Ponton in Oostende en vzw Open Kring in Ardooie – behaalden de tweede en derde plaats

Het Algemeen Ziekenhuis Zeno in Knokke-Heist is de grote winnaar geworden van de tweede editie van Eten is Feest. Met deze award focussen initiatiefnemers JAVA Foodservice en Unilever Food Solutions op unieke maaltijdbeleving in de sociale sector. AZ Zeno kreeg een cheque van 10.000 euro voor het ontwikkelen van een voedselbos van 3,5 hectare. Twee woon-zorgcentra – ‘t Ponton in Oostende en vzw Open Kring in Ardooie – behaalden de tweede en derde plaats met hun projecten rond een pluktuin en een bakfiets met ingebouwde koelkast om met de bewoners op stap te gaan.

Eten is Feest Award

Eten is feest Award
De Eten is Feest Award is een initiatief van voedingsgroepen JAVA Foodservice en Unilever Food Solutions

Het cateringteam van AZ Zeno campus Knokke-Heist was aan het feest op donderdagnamiddag 23 september in het IBIS Budget hotel in Jabbeke. Daar kwamen ze als winnaar uit de bus van de tweede editie van de Eten is Feest award. Eten is Feest is een initiatief van voedingsgroepen JAVA Foodservice en Unilever Food Solutions. JAVA en Unilever zijn dus van mening dat eten een echt feest moet zijn, ook in de sociale en institutionele sector. In 2018 won woon-zorgcentrum Ter Burg uit Nossegem de eerste award met een mobiele keuken voor haar bewoners. Omwille van de coronacrisis werd de prijs vorig jaar niet uitgereikt. “De mensen in de zorgsector zijn net omwille van de coronacrisis door een heel moeilijke periode gegaan. Ondanks de vele uitdagingen en beperkingen zijn ze zich blijven inzetten voor een aangename maaltijdbeleving. Met deze award willen we die inzet in de verf zetten”, zegt Nadia Van Herck, marketing manager bij JAVA Foodservice. “Tweeëntwintig kandidaten meldden zich aan met een projectvoorstel waarvoor ze de award, met een hoofdprijs van 10.000 euro, in de wacht wilden slepen. Een onafhankelijke jury, bestaande uit Wim De Neve van het UZ Brussel en voorzitter van Grootkeukenchefs Oost-Vlaanderen Jurgen Eeckhout, beoordeelde de inzendingen anoniem naar waarde.” En daar kwamen dus drie genomineerden uit voort waarop het grote publiek via online voting kon stemmen. Er werden zo’n drieduizend stemmen uitgebracht. Peter Janssens, sales manager bij JAVA Foodservice, en Johan Vercaemst, managing director bij Unilever Food Solutions België, deelden de prijzen uit.

Eten is feest Award
Nadia Van Herck (JAVA Foodservice): "Ondanks de vele uitdagingen en beperkingen is de zorgsector zich blijven inzetten voor een aangename maaltijdbeleving. Met deze award willen we die inzet in de verf zetten”

Voedselbos van AZ Zeno

De hoofdvogel werd dus afgeschoten door AZ Zeno. Het cateringteam van het ziekenhuis in Knokke-Heist ging naar huis met een cheque van 10.000 euro om de realisatie van hun project ‘voedselbos’ te helpen realiseren. AZ Zeno in Knokke-Heist zet al langer in op smakelijke, gezonde voeding. “Voeding is voor ons een onderdeel van herstel, zowel mentaal als fysiek”, stelt cateringmanager Pieter De Smet. “We produceren nu al op eigen terrein biologische groenten om te verwerken in onze centrale keuken.” Het ziekenhuis presteerde het onlangs zelfs om opgenomen te worden in de Knokke-Heistse editie van de Gault & Millau-gids. “Maar nu willen we op een terrein van 3,5 hectare nabij het ziekenhuis een echt voedselbos aanplanten”, vervolgt Pieter De Smet. “We denken aan laag- en hoogstammige fruit- en notenbomen, rabarberplanten, frambozen- en braamstruiken en allerlei kruiden zoals munt en peterselie. Bedoeling is dus dat al wat we oogsten op het bord van onze patiënten terecht komt. Daarnaast willen we ook wandelpaden aanleggen zodat zowel patiënten, bezoekers als mensen uit de buurt kunnen verpozen in het bos. En kinderen uit de lokale school zouden er kunnen bijleren over alle aanwezige vruchten.” Het mag duidelijk zijn dat Pieter De Smet en zijn team bijzonder tevreden zijn met het binnen halen van deze eerste prijs. “De raming is dat het bos om en bij de 75 000 euro zou kosten. Dus die 10.000 euro die we hier krijgen komt bijzonder goed van pas! Tegen eind 2022 zou het voedselbos klaar moeten zijn en dan kunnen we er decennialang van genieten.”

Beste Grootkeukenkok 2024 - 2025 aan het woord
10 artikels
Alles over maaltijdbereidingOntdek ons digitaal magazine over maaltijdbereiding
Lees magazinechevron_right

Pieter De Smet, cateringmanager van AZ Zeno: “Voeding is voor ons een onderdeel van herstel, zowel mentaal als fysiek” 

Eten is feest Award
De cheque van 10.000 euro is alvast een goede start voor de realisatie van het voedselbos van AZ Zeno

 

Voedingsbakfiets van woon-zorgcentrum ‘t Ponton

Woonzorgcentrum ‘t Ponton in Oostende belandde op de tweede plaats, goed voor een cheque van 1.000 euro. Daarmee kunnen ze alvast een deel van de kosten voor hun project, het ontwikkelen van een elektrische voedingsbakfiets waar één bewoner mee kan vervoerd worden, financieren. Het idee voor de bakfiets kwam naar voor tijdens brainstormsessies in de coronaperiode, toen het team van 't Ponton vaak erg creatief moest zijn om activiteiten veilig te laten verlopen. “De bakfiets die we op het oog hebben, zou voorzien zijn van een ingebouwde koelkast en diepvries. Op die manier zouden we heel wat activiteiten met voeding buitenshuis kunnen organiseren”, legt Vicky Vantomme van ‘t Ponton uit. “We denken dan bijvoorbeeld aan een picknick in het park of een bezoek aan de markt om groenten te halen om soep mee te maken. Of naar de vroegere buurt van bewoners gaan en de buren trakteren op een ijsje of een drankje. We zouden ook onze bewoners die op uitstap zijn achterna kunnen fietsen en trakteren op een snack. Op die manier brengen we de bewoners voor een stuk weer in de maatschappij.”
“We creëren een verrassing en een feestmoment voor onze bewoners doordat we op verschillende en misschien wel onverwachte locaties voeding kunnen consumeren”, vult collega Melissa Vanbavinckhove aan. “Doordat we met de bakfiets doorheen de stad rijden, wordt de sociale dimensie bijzonder groot.” 

Eten is feest Award
Met de bakfiets - voorzien van een ingebouwde koelkast en diepvries - zouden heel wat activiteiten met voeding buitenshuis kunnen worden georganiseerd

Pluktuin van vzw Open Kring

De derde plaats, met bijhorende cheque van vijfhonderd euro, was voor het project ‘zelfgekozen & zelfgemaakt’ van de ouderenzorg vzw Open Kring uit Ardooie. De basis van het project is een zogenaamde ‘pluktuin’ waar de bewoners of mensen uit de dagbesteding samen met het animatieteam of studenten van de plaatselijke school naartoe trekken. “Aan de hand van de beschikbare groenten en fruit stellen de bewoners dan samen met de begeleiders een menu samen dat ze ook zelf klaarmaken. Met dezelfde ingrediënten maakt het keukenteam er dan een vernieuwende versie van”, zegt keukenverantwoordelijke Piet Vanden Berghe. “Dit wordt dan samen met alle betrokkenen genuttigd, besproken en beoordeeld in een gezellig kader. Het is ook interessant omdat we zo op basis van de reacties in de toekomst bepaalde bereidingswijzen kunnen aanpassen.” Het keukenteam van vzw Open Kring bedacht hun project naar aanleiding van het keuzemenu van de bewoners op basis van het Zweedse ‘Tubbemodel’. Dit komt erop neer dat er één dag in de week een bewoner is die zijn favoriet menu mag uitstippelen dat dan ook klaargemaakt wordt voor alle bewoners. Het concept is in de Zweedse ouderenzorg goed ingeburgerd en heeft dus als bedoeling de bewoners meer inspraak te geven in de dagelijkse beleving in het rust- en verzorgingstehuis. “Wij willen dus nog eens stapje verder gaan en laten de bewoners samen met plaatselijke jeugd en vrijwilligers zelf de handen uit de mouwen steken”, gaat keukenchef Piet Vanden Berghe verder. “Groot voordeel is dat de bewoners zich terug wat nuttig voelen; dat hun eigenwaarde stijgt."

Pluktuin
Aan de hand van de beschikbare groenten en fruit uit de pluktuin stellen de bewoners samen met begeleiders een menu samen dat ze ook zelf klaarmaken
Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Piet De Ville21 september 2021
ad
Cookies

FoodServices maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.