Werfdiefstallen zijn geen randfenomeen meer
Belgische bouwwerven worden steeds vaker geviseerd

Het aantal diefstallen op bouwwerven blijft verder toenemen. Daarbij valt op dat criminelen steeds professioneler te werk gaan en nu ook hoogtechnologische middelen inzetten om toe te slaan. Dat alles blijkt uit het nieuwe criminaliteitsrapport van beveiligingsbedrijf BauWatch, dat de alarmbel luidt: “Spijtig genoeg stellen we vast dat criminelen geen enkel middel meer schuwen. Alle middelen worden ingezet om waardevolle materialen buit te maken”, stelt Johan Vrydag, country manager bij BauWatch België.
Gevoel van onveiligheid op de werf
Het jongste criminaliteitsrapport van beveiligingsbedrijf BauWatch toont aan dat het aantal diefstallen, gevallen van vandalisme en andere incidenten op werven opnieuw is toegenomen. Maar liefst 63% van de Belgische bouwprofessionals meldt dat ze het voorbije jaar met zulke feiten in aanraking zijn gekomen. “Er heerst een gevoel van onveiligheid in de sector”, stelt Johan Vrydag van BauWatch. Koper blijkt nog steeds een populair doelwit te zijn, maar ook kabels en waardevol gereedschap worden steeds vaker gestolen. “De impact laat zich op meerdere vlakken voelen: projecten lopen tot maar liefst vier weken vertraging op, budgetten worden overschreden en bouwbedrijven riskeren aanzienlijke reputatieschade.”
Professioneler en georganiseerder
60% van de ondervraagden geeft daarnaast aan dat de criminelen steeds professioneler te werk gaan. “Niet alleen de frequentie van criminele feiten neemt dus toe, ook de manier waarop er toegeslagen wordt is zonder meer verontrustend”, vervolgt Vrydag.
“Zo durven criminelen bijvoorbeeld drones in te zetten om werven te verkennen of doen ze beroep op professionele hackers om beveiligingssystemen te omzeilen. Bovendien gaat het in meer dan een derde van de gevallen om georganiseerde criminele groeperingen, die er niet voor terugdeinzen om mensen te chanteren en ‘beschermingsgeld’ te vragen.”
Qua timing zijn er duidelijke risicoperiodes .Een van deze is de zomervakantie, wanneer veel werven er lange tijd stil en verlaten bij liggen, wat het risico op inbraken en vandalisme aanzienlijk verhoogt. Tegelijk valt ook op dat Brussel bijzonder slecht scoort. Daar werd bijna twee keer zo vaak iemand benaderd voor ‘bescherming’ (57%) dan in Vlaanderen (36%) of Wallonië (31%).
“Dat ligt grotendeels aan de vaak ondermaatse beveiliging”, stelt Vrydag. “Want hoe je het ook draait of keert, als je ziet dat slechts 19% van de werven over bewakingspersoneel beschikt en amper één op vijf bouwbedrijven een tijdelijke of vaste camera plaatst, dan zet je eigenlijk de deur open voor wie slechte bedoelingen heeft.”
Nood aan actie
Beveiliging van werven moet dus nog hoger op de prioriteitenlijst komen, met meer bewustwording binnen de sector, technologische investeringen en samenwerking. “Als we de strijd willen aangaan met professionele criminelen, moeten we met gelijke wapens strijden”, verklaart Johan Vrydag. Daarom pleit BauWatch voor een meerlagige aanpak: fysieke afsluiting, slimme camerabewaking, maar ook bewustmaking en heldere communicatie tussen aannemers en onderaannemers. “Enkel op die manier kunnen we een einde maken aan deze stijgende criminaliteitscijfers en vermijden we dat werfcriminaliteit uitgroeit tot een structureel probleem, met zeer grote economische en maatschappelijke gevolgen.”
De bouwsector steunt in ieder geval de oproep van BauWatch tot waakzaamheid en extra maatregelen. “De cijfers bevestigen wat veel aannemers al langer aanvoelen: werfdiefstallen zijn geen randfenomeen meer, maar een dagelijkse realiteit. Vooral kleinere diefstallen worden zelden aangegeven, waardoor het probleem onder de radar blijft terwijl het systematisch aangeven van werfdiefstallen de juiste reflex is. Immers, enkel op die manier kan er een volledig beeld geschetst worden van de problematiek en kan werfdiefstal ook een sterke politionele aanpak krijgen. Daarbij is ook preventie, zoals het rapport aangeeft, essentieel om werfdiefstal te voorkomen", stelt Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van bouwfederatie Embuild.