Oud woonzorgcentrum wordt detentiehuis in Olen
Na grondige renovatie opent instelling met plaats voor 58 bewoners

In Olen werd op 15 juli het vernieuwde detentiehuis officieel voorgesteld. De voormalige zorgsite ‘De Sterrewijzer’ onderging een grondige renovatie en wordt vanaf september 2025 stapsgewijs in gebruik genomen door de FOD Justitie. Het gebouw biedt plaats aan 58 bewoners met een korte gevangenisstraf en een laag veiligheidsrisico.
Van zorgsite naar gesloten instelling
Het nieuwe detentiehuis is ondergebracht in het voormalige woonzorgcentrum ‘De Sterrewijzer’, dat beschikt over een bruto-oppervlakte van 4.454 m² en sinds 2017 leegstond. Dankzij de bestaande kamers en voorzieningen bleek het gebouw ideaal om om te vormen tot een kleinschalige penitentiaire inrichting. De Regie der Gebouwen kocht het pand begin 2024 aan en investeerde 2,9 miljoen euro in renovatie- en aanpassingswerken. Het is het derde detentiehuis in België, na Kortrijk en Vorst.
Focus op comfort en begeleiding
Binnenin werd het gebouw grondig vernieuwd: vloeren en sanitair kregen een update, er kwamen gespreks- en ontspanningsruimtes, een fitnesszaal, en een volledig uitgeruste grootkeuken. Ook de bureauruimtes voor het personeel werden uitgebreid. Voor mensen met beperkte mobiliteit zijn twee aangepaste kamers voorzien.


De vernieuwing ging ook gepaard met technische modernisering: energiezuinige ledverlichting, een nieuw badgesysteem, camerabewaking, en uitbreiding van de branddetectie. Later dit jaar zal Regie der Gebouwen ook zonnepanelen op het dak installeren.
De verouderde verwarmingsinstallatie maakte plaats voor een energiezuinige, moderne variant met hoog rendement. Bij het ontwerp werd al rekening gehouden met een latere toevoeging van een warmtepomp. Ook het ventilatiesysteem werd volledig vernieuwd en uitgebreid.
Groene omgeving met open karakter
De buitenomgeving blijft deels toegankelijk voor buurtbewoners via een publieke buurtweg. Rondom het terrein werd wel een afsluiting geplaatst met ondoorzichtig doek, waar later een groenblijvende beplanting wordt aangebracht. De bewoners van het detentiehuis zullen, onder begeleiding, instaan voor het onderhoud van de groenzones als deel van hun re-integratietraject. Parkeerplaatsen voor personeel en bezoekers en een nieuwe fietsenstalling zijn nog in aanleg.
De werken aan de buitenkant van het gebouw zullen worden gefinaliseerd in augustus 2025. Parkeerplaatsen voor personeel en bezoekers zal worden uitgebreid en er komt ook een bijkomende fietsenstalling.

Nieuwe aanpak van detentie
Detentiehuizen zijn bedoeld voor mensen met een gevangenisstraf tot drie jaar en een laag veiligheidsrisico. Personen die veroordeeld zijn voor zedenfeiten en terreurmisdrijven komen niet in aanmerking voor plaatsing in een detentiehuis. Detentiehuizen bieden een alternatief voor klassieke gevangenissen, met meer aandacht voor begeleiding en re-integratie.
Minister van Justitie Annelies Verlinden benadrukte het belang van de nieuwe aanpak: "Met detentiehuizen verhogen we de penitentiaire capaciteit en kunnen we de druk op onze gevangenissen verlichten. Bovendien maken we gerichtere, intensievere begeleiding mogelijk, met een sterke focus op re-integratie."
Buurt kon al kennismaken
Eind juni vond een eerste kennismakingsmoment plaats voor buurtbewoners. Eind augustus volgt een tweede bezoek, waarbij ook het directieteam en het personeel zich voorstelt aan de omgeving.